English
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
English


 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Süt bunamayı önlüyor

Aşağa gitmek 
3 posters
YazarMesaj
nicksiz

nicksiz


Mesaj Sayısı : 87
Points : 30
Reputation : 1
Kayıt tarihi : 02/03/09

Süt bunamayı önlüyor Empty
MesajKonu: Süt bunamayı önlüyor   Süt bunamayı önlüyor EmptyPtsi Mart 09, 2009 4:20 pm

Süt bunamayı önlüyor


--------------------------------------------------------------------------------

Yapılan araştırmalar sütün bunamayı önleyen B12 vitamini kaynağı olduğunu ortaya koydu.

Oxford Üniversitesi'nde görevli bilim adamları, sütün bunamaya neden olan beyin hasarını önleyen B12 vitaminin temel kaynaklarından biri olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar, B12 vitaminini az alan yaşlı hastaların, beyinlerinde daha fazla hasar oluştuğunu tespit etti. Günde sadece 2 bardak süt içerek yeteri kadar B12 vitamini almanın mümkün olduğu belirtildi. Bu arada Alzheimer Vakfı Başkanı ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Eker, Alzheimer'lı hasta sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

Alzheimer Hastalığı (AH), 65 yaşın üzerindeki insanlarda demansın (bunama) en sık nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Belleğin yanı sıra günlük yaşam aktivitesini sürdürme becerilerini de kademeli olarak yıkıma uğratırken, iletişim kurma, mantık yürütme ve yargıya varma gibi değerler neredeyse kayboluyor. Hastalık, kimilerinde yavaş bazen hızlı ilerliyor. İlerledikçe kişilik ve davranış değişiklikleri de ortaya çıkabiliyor.

Hastalığın geç evrelerinde hasta giyinme, kişisel temizlik/bakım, yemek yeme ve diğer temel fonksiyonlar yardımsız yapamaz duruma geliyor. Sokağa tek başına çıkmak istemiyor, gittiği yerleri karıştırıyor. Sürekli bakımına muhtaç hale geliyor. Hastalık üzerinde yıllardır çalışan bilim adamları, birçok faktörün rol oynadığını düşünüyor. En iyi bilinen ve en sık görülen risk faktörleri arasında yaşlanma ve ailede demanslı başka kişilerin olması gösteriliyor. Genel olarak 65 yaşın üzerindeki kişilerin yüzde 10'unda Alzheimer görülürken, 85 yaşından sonra ise bu oran yüzde 50'ye yükseliyor.

Tüm dünyada insanların beklenen yaşam sürelerinin giderek uzaması, beraberinde birçok hastalığı da getiriyor. Bunlardan biri de Alzheimer hastalığı. Yaşam süresinin uzaması Alzheimer hastalarının sayısını her geçen gün artırıyor. Yalnız ABD'de 2000 yılı için tahmin edilen Alzheimer hastası sayısı 4 milyon kişi iken 2050 yılında bu sayının 15 milyon kişiye ulaşacağı hesaplanıyor. Benzer şekilde Türkiye'de 2000 yılı için hesaplanan 65 yaş üzeri yaşlı nüfus 3.8 milyon kişi iken, 2010'da bu sayının yüzde 29'luk bir artışla 4.8 milyona ulaşacağı ifade ediliyor. Bu oranlar hastalığın sıklığı ile birlikte değerlendirildiğinde, Türkiye'de 2000 yılında 380 bin civarında tahmin edilen Alzheimer sayısı 2010'da yaklaşık 480 bin kişiye ulaşacak.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
MEHMET

MEHMET


Mesaj Sayısı : 67
Points : -30
Reputation : 0
Kayıt tarihi : 05/03/09

Süt bunamayı önlüyor Empty
MesajKonu: Geri: Süt bunamayı önlüyor   Süt bunamayı önlüyor EmptySalı Mart 10, 2009 5:57 pm

Karbonhidratlar:Alt grupta yer alan ve sıklıkla tüketilmesi gereken gıdalardır. Karbonhidratlar pirinç, bulgur, makarna gibi tahıllardır.

Mineraller: Sağlıklı yaşam için gereklidir. Mineraller (kalsiyum, bakır, iyot, demir, çinko vb.) sebze ve meyvelerde bulunur, hücre korunması ve sağlıklı diş, kemik, cilt yapısı için önemlidir. Mineraller ayrıca kalp ritmi, kan basıncı, vücuttaki sıvı dengesi gibi daha birçok düzenleyici fonksiyonlarda rol oynar.



Proteinler: Vücudun en etkili kalori yakıcı bölümü olan kas dokusunu güçlendirmek açısından çok önemlidir. Protein ette, süt ürünlerinde ve daha az olarak hububat ürünlerinde bulunmaktadır.



Yağ-şeker: Yağ ve şeker, çok az tüketilmesi gereken gıdalardır fakat A, D, E ve K vitaminleri gibi vücudumuz için önemli vitaminleri taşıma görevi yaptıklarından dolayı sağlığımız için yenilmesi de çok önemlidir. Sıvı ve katı yağlar, şeker ve tatlılar bu grupta yer alır.

Yemek yeme alışkanlığımız zihinsel ve bedensel faaliyetlerimizi etkileyen unsurlardan biridir. Sağlıksız beslenme düşünme ve kavrama yeteneğinin azalmasına ve hafıza kayıplarına neden olur. Günde 8 saat uyuduğunuz halde kendinizi yorgun hissediyor, bedensel, zihinsel faaliyetlerinizde çabuk yoruluyor, hafıza ve düşüncenizde azalma görüyorsanız mutlaka yemek yeme alışkanlığınızı gözden geçirin ve aşağıdaki önerilerimize bir göz atın.



Dengeli Beslenme Önerileri:

Doymuş yağ (tere yağ, kuyruk yağı) oranı yüksek besinleri daha az tüketin.Yeterli miktarda doymamış yağ (ay çiçek, mısırözü, soya, fındık, zeytin yağı) almaya dikkat edin. Yarım yağlı süt, yağsız yoğurt tüketin.Yağlı kırmızı et yerine yağsız et, kuru baklagiller (nohut, mercimek, fasulye gibi) balık ve tavuk tercih edin. Süt ve süt ürünleri de (yoğurt, peynir vb.) tüketilmeli fakat bunlarında az yağlı olmalarına dikkat edilmeli.Yemeklerinizi haşlama, fırında pişirme veya ızgarada pişirme yöntemleriyle pişirirseniz yemeğe eklenecek yağıda azaltmış olursunuz.

Aşırı şekerli gıdalardan kaçınmalı ve hatta çay, kahve gibi içecekler şekersiz içilmeli veya şeker miktarı azaltılmalıdır.

Gıdalardan aldığımız günlük tuz miktarı 6 gr.ı (bir tatlı kaşığı) geçmemelidir. Bu miktara yemeklerden, ekmekten, içeceklerden aldığımız tuz miktarı dahildir. Tuz tüketimi ile yüksek tansiyon arasında ilişki bulunmaktadır. Yüksek tansiyonu olanlar doktorlarının tavsiyesine göre ya hiç tuz kullanmamalı yada miktarını azaltmalıdır.

Güne kahvaltınızı yaparak başlayın. Gece boyu gıda alımı olmadığından beyninizin sabah kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır. Daha sonra gıda alımınızı kahvaltıdan başlayarak gün içine yaymanız daha etkin kalori yakmanıza neden olur.Öğünlerinizi önceden belirleyiniz.Mümkünse yediklerinizi 3 ana öğün, 3ara öğüne bölün az ve sık beslenin.Bol su için, yiyecekleri iyice çiğneyin. Her yemek yediğinizde midenin 1/3’ünü boş bırakın. Tam olarak dolu mide sağlığımızın zaman içinde bozulmasına ,erken yaşlanmaya neden olur.Midenizi katı gıdalarla doldurmayın .Katı gıdalarla dolu mide içeriğinin gerekli öz suyu her tarafa dengeli ulaştırması güçleşir ve sindirim zorlaşır. Düzenli yemek yiyenler daha dengeli ve sağlıklı beslenmekte ve ideal kilolarını korumaktadırlar.

Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en önemlilerinden biride meyvelerdir. Beynin oksijen dışındaki tek enerjisi glikozdur. Glikoz meyvelerde hazır halde bulunur. Diğer gıdalarla alınan şeker midede yakılarak glikoza çevrilir. Bu nedenle meyveleri aç karnına yemeliyiz.Meyveler yemeklerden 30 dakika önce veya 3 saat sonra alınmalıdır.Mide doluyken alınan meyveler midede kalıp besin değeri kaybolup orada mayalanacağı için bütün sindirim sistemimizi yorar.

Vücudumuzda dakikada 10 milyon hücre ölür ve bir o kadarı da yenilenir. Ortalama 100 günde (beyin ve sinir hücreleri hariç) bütün vücudumuz yenilenir.Düzensiz kötü beslenme yenileme sistemini aksatır. Cildiniz canlılığını, tazeliğini kaybeder ve en önemlisi hastalıklara açık olursunuz. Yorgunluk, çabuk yorulma, baş ağrısı olabilir. Düşünce ve hafıza sistemi bulanıklaşır.Bu nedenlerden dolayı düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli ve yemek için yaşamamalı sadece yaşamak için yemeli görüşünü benimsemeliyiz.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
..SeRHaT..

..SeRHaT..


Mesaj Sayısı : 351
Points : 138
Reputation : 1
Kayıt tarihi : 05/03/09
Yaş : 27
Nerden : ..BuRsA..

Süt bunamayı önlüyor Empty
MesajKonu: Geri: Süt bunamayı önlüyor   Süt bunamayı önlüyor EmptyÇarş. Mart 11, 2009 4:25 pm

süt mü? scratch
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Süt bunamayı önlüyor
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
English :: Sağlık Köşesi-
Buraya geçin: